1ος Κολυμβητικός Διάπλους «Θυμάμαι το Σαμίνα»

Εισαγωγή
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε o 1ος κολυμβητικός διάπλους «Θυμάμαι το Σάμινα», που διοργάνωσε η Ευζωια wellness activities και η Umbrella Branding. Εμπνευστής και τεχνικός υπεύθυνος του διάπλου ο Κάρολος Μονόρι προπονητής και αθλητής κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης.

Κατά την προετοιμασία όπου πηγαίναμε συναντούσαμε ανοιχτές αγκαλιές και βοήθεια. Ο ενθουσιασμός, η επιμονή αλλά και η θετική ανταπόκριση όλων σε όσους απευθυνθήκαμε, μας έδωσε φτερά και το κουράγιο να προχωρήσουμε παρόλο το σύντομο περιθώριο προετοιμασίας.

Σάββατο 26/9/2015

Ξεκινήσαμε 7.30 π.μ.

Πρωινό ραντεβού συμμετοχές και συντονισμός στον φούρνο του Ζουμή στην παραλιακή Παροικιάς. Στην συνέχεια κολυμβητές θεατές και μέλη της διοργάνωσης επιβιβάστηκαν στο Ρεγγάκι και ο καπετάν Πέτρος έβαλε πλώρη για το ναυάγιο του Σάμινα, σημείο συνάντησης όλων των σκαφών.

Μετά από ενός λεπτού σιγή έγινε κατάθεση στεφάνων από την διοργάνωση, την Ε.Ο.Δ. παράρτημα Κυκλάδων και οι δύτες του Aegean sea quest τοποθέτησαν την πήλινη αναμνηστική πλακέτα έργο του Στέλιου Γκίκα στο ναυάγιο ενώ όλοι παρακολουθούσαν συγκινημένοι.

Συνεχίσαμε για τις βραχονησίδες του Άγιου Σπυρίδωνα από όπου δόθηκε η εκκίνηση ενώ τα υπόλοιπα σκάφη έπαιρναν το κάθε ένα την θέση τους σχηματίζοντας ένα πλωτό διάδρομο μέχρι την Κορακιά. Την διαδρομή περιφρουρούσε σκάφος του λιμενικού.

Ο καιρός ευνοούσε το εγχείρημα και στις 9 ακριβώς οι κολυμβητές ξεκινούσαν με την συνοδεία των 2 κανό, των 5 Καγιάκ της Sea Kayak και των σκαφών περιφρούρησης. Το Ρεγγάκι προσπερνώντας τους πάντες προηγήθηκε και πήρε θέση ως σκάφος τερματισμού.

Οι μνήμες της παλιάς τραγωδίας ξορκίστηκαν από την νέα όμορφη εμπειρία των κολυμβητών που χεριά χεριά πλησίαζαν την ακτή συνοδευόμενοι από όλους όσοι ήταν στα σκάφη συνοδείας χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός, σε μια ήσυχη φιλόξενη θάλασσα με τα κανόε καγιάκ και τα σκάφη συνοδείας στο πλάι τους περνώντας ένα ένα τα καΐκια που σηματοδοτούσαν την διαδρομή.

Ο Κάρολος Μονόρι πανταχού παρών μέσα στο φουσκωτό της Aegean Sea Quest, στο τέλος βούτηξε και υποδέχθηκε τους τελευταίους κολυμβητές με καπνογόνα προσφορά του Fisherman’s House.

Η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τα πάντα από κοντά παραπλέοντας κολυμβητές και σκάφη ήταν καταπληκτική! Σταδιακά όλοι συγκεντρώθηκαν κάτω από το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου όπου ψαλόνταν επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των θυμάτων του Σάμινα. Δυστυχώς λόγω της επικινδυνότητας πρόσβασης στην ακτή δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι το εκκλησάκι ελπίζουμε του χρόνου να το καταφέρουμε.

Στο τέλος απονεμήθηκαν στο Ρεγγάκι χειροποίητες πήλινες αναμνηστικές πλακέτες χορηγία του εξαίρετου κεραμοποιού Στέλιου Γκίκα, σε όλους τους κολυμβητές και σε αντιπροσώπους των φορέων που τότε συνέβαλαν στην διάσωση των ναυαγών.
Τα εδέσματα χορηγία του Χρήστου Ζουμή συμπλήρωσαν την υπέροχη εκδήλωση και πλήρεις ψυχή τε και σώματι πήραμε όλοι μαζί τον δρόμο του γυρισμού καταστρώνοντας σχέδια για του χρόνου.

Έλαβαν μέρος 16 συνολικά κολυμβητές και κολυμβήτριες που κολύμπησαν τα 2 χιλιόμετρα από τις βραχονησίδες του Αγ. Σπυρίδωνα εώς το Ακρωτήριο Κορακιά. Μεταξύ των κολυμβητών οι Αριστείδης Πολύζος και Γιώργος Ματθιάς από την Θεσσαλονίκη, μαραθώνιοι κολυμβητές με διεθνείς διακρίσεις σε διασχίσεις ανοιχτής θαλάσσης, ο Θωμάς Παπαβασιλείου και η Χαρούλα Λέτζου επίσης έμπειροι αθλητές από την Αθήνα, ο Νίκος Τσιγώνιας, η Μάγδα Χριστοπούλου, ο Αντώνης Γλυνός καθώς και ο Σταμάτης Δελαβίνιας ναυαγός του Σάμινα.
Συμμετείχαν συνολικά 15 πλωτά μέσα μεταξύ των οποίων αυτό του Παναγιώτη Τσαντάνη προέδρου συλλόγου επαγγελματιών αλιέων, σκάφος του Λιμεναρχείου Πάρου επανδρωμένο σκάφος με μέλη της Ε.Ο.Δ. παράρτημα Κυκλάδων, διασώστη του Ε.Κ.Α.Β. και τον κο Παναρίτη Βασίλη επιστημονικό δ/ντη του Κ.Υ. Πάρου, που κάλυψαν ιατρικά την διοργάνωση. Σκάφη με δύτες , φωτογράφους και το Ρεγγάκι Boat Cruises με θεατές και διοργανωτές.

Να σημειώσουμε ότι το ψαροκάικο της οικογενείας Τσαντάνη ήταν το πρώτο σκάφος περισυλλογής ναυαγών και αυτό που έδωσε το σήμα για την σωστή θέση του Σάμινα τότε. Ήταν πραγματικά ένας κολυμβητικός φόρος τιμής για τα θύματα, τους διασώστες και όλους όσοι βοήθησαν στο ναυάγιο που συγκλόνισε όχι μόνο την Παριανή κοινωνία αλλά όλο το πανελλήνιο 15 χρόνια πριν.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη την Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π., το λιμεναρχείο Πάρου, το Σωματείο επαγγελματιών αλιέων Δήμου Πάρου , την Ελληνική Oμάδα Διάσωσης παράρτημα Κυκλάδων, το Aegean Sea Quest, το In Paros, το Sea Kayak Paros, το Fisherman house, τον Πέτρο Ακάλεστο και όλο το πλήρωμα του Regaki boat cruses, το Hotel Oasis, και όλους όσοι μας βοήθησαν.

Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς μας Green Rocket Restaurant, ΕΚΟ Σγαρδέλης Ιωάννης, Αρτοποιία Zουμής Χρήστος, Paros web, Ύρια κεραμικά, Ανθοπωλείο Sakura.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟΝ 1ο ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟ ΔΙΑΠΛΟΥ ΣΑΜΙΝΑ
Αναγράφονται κατά αλφαβητική σειρά
1. Αντωνόπουλος Σωτήρης
2. Βουλκίδης Ιωάννης
3. Γλυνός Αντώνιος
4. Δελαβίνιας Σταμάτης
5. Δούνιας Δημήτρης
6. Λέτζου Χαρούλα
7. Ματθάς Γεώργιος
8. Μέξη Κατερίνα
9. Μπατσούρη Σωτηρία
10. Παπαβασιλείου Θωμάς
11. Πατέλης Κωσταντίνος
12. Πολίτη Βασιλική
13. Πολύζος Αριστείδης
14. Σιφναίος Δημήτρης
15. Τσιγώνιας Νικόλαος
16. Χριστοπούλου Μάγδα